Buisextrusie

 1. Markten
 2. »
 3. Extrusie
 4. »
 5. Buisextrusie

Geëxtrudeerde buizen zijn een veelvoorkomend product dat zich in vele vormen en maten voordoet.  In de bouwsector, installatie techniek, riolering en bijvoorbeeld vloerverwarming worden jaarlijks meerdere kilometers buis ingezet.

Bij het productieproces van normale kunststof buizen, wordt het gesmolten materiaal door een ronde matrijs geforceerd en vervolgens gekalibreerd en gecontroleerd afgekoeld. Na het koelen wordt de buis op lengte gesneden of gewikkeld op een haspel. 

Voor de specialisatie buisextrusie werkt Plastima op basis van exclusieve contracten samen met gespecialiseerde machinefabrikanten. Niet alleen leveren wij de extruders, ook kunnen wij u adviseren over de navolgapparatuur. Denk hierbij aan meetsystemen, vacuüm- en koeltanks, corrugators, trekwerken en zaageenheden. Ook op gebied van geautomatiseerde nabewerking bent u bij Plastima aan het juiste adres.

Voor het optimaliseren van de efficiëntie biedt Plastima intelligente oplossingen voor metergewicht-controle en material handling. 

Plastima_Extrusion_Icon_Spuitgieten_2

Soorten buisextrusie bij Plastima

Plastima_Weber_Machinery_Logo.webarchive
Voor de specialisatie buis-extrusie werkt Plastima exclusief samen met de gerenommeerde machinefabrikant WEBER. De familie-gestuurde onderneming Hans Weber Maschinenfabrik, gevestigd in Kronach, Duitsland, richt zich al 100 jaar op 100% Duitse kwaliteit. Met een team van ruim 400 specialisten levert WEBER wereldwijd klant specifieke extrusie-oplossingen met de nieuwste technieken op gebied van sturing, aandrijving en schroefgeometrieën.

De machines van WEBER zijn te verkrijgen in de volgende bouwvormen:

 • Paralelle dubbelschroefextruders
 • Conische dubbelschroefextruders
 • Enkelschroefextruders
 • Co-extruders enkelschroef
 • Conische co-extruders dubbelschroef

Voor buis-extrusie ontwikkelt WEBER extruders tot 2000 kg/h en buiskoppen voor enkel of meer-laags buizen met een bereik van Ø5mm tot Ø800mm. Zowel voor PVC als voor PO, PE en technische kunststoffen, zoals PEXa, bent u bij WEBER aan het juiste adres. 

WEBER downloads

Weber Pipe Extrusion PEXa
Weber Pipe Extrusion PP-PE-PERT-PPR
Weber Pipe Extrusion PVC
Weber Technical Pipes and Profiles
Weber Pelletising PVC
Weber Pipe Extrusion PEXa
Weber Pipe Extrusion PEXa

Voor een goede controle van het extrusie proces is het van belang om aandacht te besteden aan de upstream van uw extrusielijn. Binnen de specialisatie buis extrusie wordt veel gebruik gemaakt van meerdere componenten, zoals de toevoeging van een antistatisch additief, een kleurstof of bijvoorbeeld de samenstelling tussen PVC poeder en PVC maalgoed. Om de doorvoer van kostbaar materiaal te kunnen monitoren en bewaken, speelt materiaaltransport en dosering een belangrijke rol.

Sandern_Maschinenbau_logoVacuumtechniek

Sandern is een buitengewoon betrouwbare partner voor koel- en vacuümtechniek in de machinebouw. Sandern garandeert de beste kwaliteit door naadloos geïntegreerde productieprocessen. Ons doel is om rekening te houden met individuele klantenwensen en te voldoen aan speciale eisen. Dit omvat een uitgebreid leveringsprogramma, evenals onderhouds- en kalibratiehulpmiddelen en rollenbanen en bundelinrichtingen. Sandern ontwikkelt en produceert bijvoorbeeld een in diameter verstelbare kalibratiehuls waarmee de diameter tijdens de productie kan worden beïnvloed, of een serie bundelverwijderaars. Dit systeem is uniek door octrooibescherming.

Sandern betekent individuele klantenzorg. Het ontwikkelt voor elke aanvraag een oplossing op maat: planning, projectplanning, ontwerp, productie, montage, inbedrijfstelling, turnkey-installaties. Dat is de kracht van de hele ondernemingsgroep.

inoex2

Dosering en meetapparatuur

Voor een stabiel en efficiënt extrusie proces levert Plastima sinds 1985 met iNOEX high-end gravimetrische mono en multicomponent doseersystemen en meetapparatuur voor buis-extrusie.

Sinds de oprichting van iNOEX in 1984 ligt de focus van het bedrijf op het verbeteren van de procesparameters van het extrusie proces. Met oog op efficiënt gebruik van waardevolle grondstoffen maakt iNOEX het mogelijk om zeer nauwkeurige metergewichten te calculeren door gebruik te maken van het loss-in-weight principe. 

iNOEX gaat echter verder dan enkel het meten van de afname van materiaal. De specialisatie van de onderneming heeft zich vertaald in de ontwikkeling van ingenieuze dikte- en ovaliteitsmetingen. Hiermede kunnen we zowel een handmatige oplossing bieden voor steekproefsgewijze controles, maar ook constante metingen uitvoeren door middel vooruitstrevende methodes zoals X-Ray en Radar-techniek. 

De ingenieurs van iNOEX en Plastima denken graag mee om uw proces zo efficiënt mogelijk te maken.

 

Reeds sinds de jaren 60 legt Plastima al de focus op het aanbieden van complete extrusie lijnen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het adviseren over de juiste downstream. 

Naast het extruderen van de buis, heeft de navolgapparatuur ook een belangrijke invloed op de contouren en de kwaliteit van het product. Plastima werkt voor de downstream exclusief samen met SICA en ITIB. 

Naast de conventionele navolgapparatuur zoals trekwerken en snijeenheden, kan Plastima u eveneens aanbevelingen geven omtrent de installatie van bijvoorbeeld corrugators, haspels en machines voor het geautomatiseerd aanbrengen van fittingen en afdichtingen.

 

Plastima_Sica_Machinery_Logo.webarchive

Buisbehandeling

Wat begon als een bedrijf in de productie van aluminium profielen, is in de huidige tijd één van de meest bekende leveranciers op gebied van duurzame downstream apparatuur voor het produceren van zowel gladde als geribbelde buizen. Het bedrijf dat gevestigd is in regio Bologna, telt 130 medewerkers en focust zich veelal op R&D om grenzen te kunnen blijven verleggen en de automatisering van de industrie te ondersteunen. 

SICA biedt binnen haar specialisatie de volgende machines aan:

 • Trekwerken met een breed diameterbereik voor de meest constante trekkracht en snelheid. Gegarandeerd voor een stabiel productieproces.
 • Zeer nauwkeurige zaag- en snijeenheden voor uiteenlopende wanddiktes en toepassingen. Door uiterste precisie worden hoge toleranties gewaarborgd.
 • Automatische en semi-automatische machines voor het vormen van aansluitingen en fittingen inclusief de mogelijkheid om afdichtingen in te brengen.
 • Haspels met geïntegreerde verpakkingsfunctie voor het omwikkelen van het gewikkelde product.
 • Verpakkingsmachines van solide buizen, zowel door middel van banden of zakken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden met SICA? Neem contact op met onze productspecialist.

 

Plastima_ITIB_Machinery_Logo.webarchive

Buizenstructuren

Door gebruik te maken van corrugators kunnen buizen worden gekalibreerd in een geribbelde structuur. Een geribbelde kunststof buis biedt zeer hoge stabiliteit in een uiterst flexibele constructie. Geribbelde buizen worden veel gebruikt in de automotive industrie en installatietechniek. De meest bekende toepassing van dit soort buis is de stofzuigerslag.

Dankzij jaren van intensieve ontwikkeling behoort ITIB in de huidige tijd tot de meest innovatieve en betrouwbare fabrikant van apparatuur ten behoeve van de productie van geribbelde buizen. De bewezen technologie van ITIB is inzetbaar voor thermoplasten en kan zowel voor enkel- als dubbelwandige buizen worden gebruikt.

Plastima_IBA_Machinery_Logo.webarchive kopiëren

De in 1979 opgerichte iBA GmbH is een zusteronderneming van iNOEX GmbH en ziet zichzelf als een drijvende kracht achter de PE-Xa extrusie-technologie. Zij biedt totaaloplossingen, beginnend met de analyse van het gehele PE-Xa extrusieproces, via advies bij procesoptimalisatie, tot de ontwikkeling van nieuwe procesoplossingen en technologieën bij buisextrusie. Met meer dan 15 jaar ervaring biedt iBA vandaag unieke PE-Xa-buisextrusie technologie aan voor buisafmetingen van 10 - 63 mm onder de merknaam PEXLINK. Van advies over een ideaal productieproces tot complexe automatiseringsprocessen en kant-en-klare extrusielijnen. IBA levert alle deel- en totaaloplossingen voor de productie van een perfecte buis.

PE-Xa buizen

Door hun uitstekende technische eigenschappen, uitzonderlijke kostenefficiëntie en unieke verbindingstechnologie, vinden PE-Xa-buizen een steeds verder groeiende markt in de bouw- en nutssector. Of het nu gaat om warmwaterleidingen, rioolbuizen, druk- en gasleidingen, stadsverwarming of leidingen voor de aanvoer van chemicaliën, PE-Xa biedt de optimale oplossing voor al deze toepassingen!

Recepturen & Materiaalmix

De juiste recepten en materiaalmengsels vormen de basis voor een optimaal resultaat van extrusie. Het IBA- testcentrum in Melle (D) biedt de unieke mogelijkheid om onze PE-Xa lijnen op te stellen en te draaien om zodoende empirische gegevens te verzamelen en onze producten continu verder te ontwikkelen op basis van deze resultaten. We delen deze kennis dagelijks met onze partners en klanten om een succesvol extrusieproces te garanderen en de betrokkenheid bij de diverse markten te allen tijde te waarborgen.

Kwaliteit

Alle IBA PE-Xa-extrusielijnen hebben één ding gemeen: productiebetrouwbaarheid, de modernste technologie en een hoog economisch rendement! We stellen niet alleen kant-en-klare PE-Xa-installaties voor u samen, maar ontwikkelen ook voortdurend afzonderlijke componenten verder om perfect op elkaar afgestemde oplossingen te kunnen bieden.

Normeringen

Specificaties en goedkeuringen wereldwijd kunnen nogal verschillend zijn. Door tientallen jaren van onderzoek is IBA in staat om aan alle wereldwijde eisen voor buisspecificaties te voldoen. Vooral in geïndustrialiseerde landen zijn gestandaardiseerde normeringen ingevoerd. IBA ondersteunt haar klanten om volledig aan de verschillende eisen en specificties te voldoen.

Neem contact op over extrusie