Granulering

  1. Markten
  2. »
  3. Extrusie
  4. »
  5. Granulering

Granulering is een proces dat wordt gebruikt om kunststofafval of harskorrels om te zetten in kleine korrels of pellets die kunnen worden gebruikt als grondstof in kunststofproductieprocessen. Het proces omvat het versnipperen of malen van kunststofafval of harskorrels in kleinere stukken, en vervolgens het gebruik van een machine die granulator wordt genoemd om het materiaal in uniforme korrels of pellets te snijden.

De resulterende pellets of korrels zijn beter hanteerbaar en gemakkelijker te vervoeren dan de grotere stukken kunststofafval of harskorrels. Zij kunnen ook gemakkelijker worden gesmolten en tot nieuwe kunststofproducten worden gevormd.

Kunststofgranulatie is een belangrijke stap in de recycling van kunststofafval, omdat het de transformatie van kunststofafval in een waardevolle grondstof mogelijk maakt. De korrels of pellets kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, waardoor de behoefte aan nieuw plastic materiaal afneemt en de hoeveelheid plastic afval die op stortplaatsen of in het milieu terechtkomt, afneemt.

De kwaliteit van de korrels of pellets die door middel van kunststofgranulatie worden geproduceerd is belangrijk, omdat deze van invloed is op de eigenschappen van het uiteindelijke kunststofproduct. De grootte, vorm en samenstelling van de korrels of pellets moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de eisen van het specifieke kunststofproductieproces waarin zij zullen worden gebruikt.

Plastima_Extrusion_Icon_Spuitgieten_2

Soorten granulatie bij Plastima

Plastima_Tecnova_Machinery_Logo.webarchive

Waterring granulering

Een van de populaire plastic recyclingmachines behoort tot de categorie van het granulatiesysteem. Het lijnsysteem van de plastic waterring pelletiser bestaat uit een matrijs, een watercirculatiekamer, een pelletiser, een spoelkanaal, een centrifugale hydro-extruder en een circulerend waterkoelsysteem. 

De korrels worden gesmolten en door de extruder gelost, waarna ze door de matrijs worden afgevoerd. Tijdens het lossen worden de plastic materialen gesneden door snel draaiende messen en worden de plastic korrels afgeschud; daarna worden de korrels gekoeld en door een circulerende waterfilm naar de watercirculatiekamer afgevoerd. Het gebruik van dit spoelkanaal van het waterringpelletiseringssysteem om de plastic korrels naar de centrifugaalextractor te transporteren kan niet alleen de aanhechting van de plastic korrels voorkomen, maar werkt ook als een koelingsproces. 

De plastic pellets zijn over het algemeen rond-vlak, cilindrisch of bolvormig. Plastima werkt op dit gebied uitsluitend samen met Tecnova. Voor vragen over Waterring granulatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier onderaan deze pagina.

Tecnova downloads

Tecnova Granulation

Plastima_Nordson_PPS_Machinery_Logo.webarchiveOnderwater granulering

Onderwatergranulatie wordt gebruikt voor het pelletiseren van verschillende soorten polymeren, maar is speciaal ontworpen voor kleverige kunststoffen met een hoge smeltindex. De plastic smelt die uit de extruder komt, passeert de matrijzenplaat en wordt onmiddellijk gesneden door de roterende messen. Omdat water direct bij de persplaat in contact komt met kunststof, is onderwatergranulatie geschikt voor het pelletiseren van bijna alle soorten polymeren.

De korrels worden met water in roestvrijstalen buizen naar de ontwateringscentrifuge gebracht. De afmetingen van de ontwateringscentrifuge zijn afgestemd op de verwerkingscapaciteit. De stoomventilator wordt gebruikt om de vochtige lucht die tijdens het ontwateren in de centrifuge ontstaat, te verwijderen.

Dankzij de pelletiseringstechnologie van onderwatergranulatie worden continu pellets van dezelfde grootte en vorm gesneden. Hoeveelheid, diameter en geometrie van de gaten op de matrijzenplaat worden gekozen op basis van het type kunststof en de verwerkingscapaciteit. Voor vragen rondom onderwatergranulatie staat Plastima altijd voor u klaar!

Neem contact op over granulering