Koeling

  1. Markten
  2. »
  3. Overige processen
  4. »
  5. Koeling

Een van de belangrijkste toepassingen van waterkoeling in de kunststofindustrie is extruderen, spuitgieten en regranuleren. Het gesmolten kunststofmateriaal moet snel worden gekoeld om een snelle stolling mogelijk te maken en de maatnauwkeurigheid van het eindproduct te garanderen. Bij spuitgieten worden waterkoelsystemen gebruikt om gekoeld water door kanalen of koelleidingen in de matrijs te laten circuleren, waardoor de warmte van de gesmolten kunststof wordt geabsorbeerd en het stollingsproces wordt versneld. Een andere toepassing van waterkoeling is bij extrusieprocessen. Bij extrusie wordt het kunststofmateriaal verwarmd en met behulp van een matrijs gevormd tot doorlopende buizen, profielen of platen. De warmte die vrijkomt tijdens extrusie moet worden afgevoerd om oververhitting, degradatie en slechte productkwaliteit te voorkomen. Waterkoelsystemen worden gebruikt om de extrusie-apparatuur te koelen, de schroeven en de matrijs, waardoor de gewenste temperatuur effectief gehandhaafd blijft en de eigenschappen van de kunststof behouden blijven.

Naast spuitgieten en extruderen wordt waterkoeling ook gebruikt bij andere kunststofverwerkingstechnieken zoals blazen, thermovormen en rotatievormen. Deze methoden vereisen een nauwkeurige temperatuurregeling om consistente resultaten te bereiken en defecten in de eindproducten te voorkomen. ONI’s waterkoelsystemen bieden de nodige, hoogwaardige koelcapaciteit om de temperatuur tijdens het hele productieproces te regelen, zodat kunststofproducten van hoge kwaliteit gegarandeerd zijn en er op de meest duurzame manier met koel- en warmtesystemen omgegaan wordt.

Bovendien dragen ONI’s waterkoelsystemen in de kunststofindustrie bij aan inspanningen op het gebied van duurzaamheid door energie te besparen en de impact op het milieu te verminderen. Door warmte efficiënt te verwijderen uit het productieproces, minimaliseren deze systemen de energie die nodig is voor koeling en helpen ze de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Plastima_OVerige_Processen_icon

Soorten koeling bij Plastima

Bij ONI zullen ze er altijd naar streven om voor hun klanten systeemoplossingen te ontwikkelen die minder energie nodig hebben. Dit om de verwachte stijging van de energiekosten tegen te gaan. Ze zijn er zeker van dat ze een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Voor ONI zijn het milieu en energie-efficiëntie onze belangrijkste focus en daarom zijn ze van mening dat economie en ecologie niet met elkaar in tegenspraak zijn.

ONI werd opgericht in het begin van de jaren 80 en is al meer dan drie decennia een succesverhaal. ONI begon als een klein garagebedrijf en is uitgegroeid tot meer dan 480 medewerkers en heeft wereldwijde erkenning en onderscheidingen ontvangen voor zijn energiebesparende systeemoplossingen, maar ook voor zijn bedrijfsprestaties. Tegenwoordig vertrouwen meer dan 5.900 klanten in meer dan 70 landen over de hele wereld, van middelgrote bedrijven tot internationale bedrijven, op ONI’s energiebesparende technologie.

Plastima werkt al jaren samen als exclusieve partner van ONI in de BENELUX.

Proceskoeling bij kunststofverwerking is een noodzaak. Dit is te wijten aan het feit dat het proces of sommige kunststofverwerkingsmachines gekoeld moeten worden. 

In de juiste hoedanigheid zal proceskoeling voor de kunststofindustrie vele voordelen opleveren. Dit middels een goed ge-engineerd systeem, die zich richt op de flow, temperatuur en capaciteit, zorgt u voor;

  • Een hogere productkwaliteit
  • Meer output
  • Een hoge energiebesparing 

ONI- Wärmetrafo is dé specialist voor energie efficiëntie koelsystemen voor de kunststofverwerkende industrie. Middels turn-key-performance oplossingen en 24/7 service, 365 dagen per jaar, garandeert ONI de hoogste kwaliteit en service.

Kwaliteit, energiezuinigheid en het milieu staan daarbij ten alle tijden in het middelpunt. Met meer dan 5.900 klanten in 70 verschillende landen zorgt ONI voor een wereldwijde industriële CO² besparing over de 5,9 miljoen ton per jaar.

Plastima_ONI_Machinery_Logo.webarchiveKoeltechniek

Deels gesloten koelsysteem
Aangezien de bedrijfskosten van chiller/koelsystemen gedurende hun levensduur, veelvoudig over investeringskosten gaan, is het onderwerp “Energie-optimalisatie” topprioriteit. Door de integratie van “winterverlichting” van de koelmachie (chiller) door glycol-vrije vrijkoelers kan in de winterperiode tot maximaal 80% van de energiekosten bespaard worden.

Open koelsysteem
Open koelsystemen als koeltorens kunnen op klantenwens ook geleverd worden.
Door herhaalde controles op aanwezigheid van legionella, veel waterverbruik en slechtere waterkwaliteit wordt dit echter niet direct aangeraden.

Flexibiliteit
De vraag naar modulaire energiecentra is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.
Geen stilstand, geen verspilling van kostbare productieruimte, een high-performance oplossing!
Onze klanten profiteren altijd van energie-geoptimaliseerde installatietechniek met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid tegen een redelijke prijs. Elke koelsysteem door ONI is individueel ontworpen om aan de klantenwens te voldoen en in termen van energieverbruik op de best mogelijke manier geoptimaliseerd.

ONI_Koeling_Koelsysteem_Energiebesparing

 

ONI downloads

ONI Product range
ONI Energie Efficiëntie
ONI Compact Chillers
ONI Modulair Container System

Plastima_ONI_Machinery_Logo.webarchiveWarmeterugwinning

Vandaag de dag wordt de restwarmte van koelcircuits of productie processen veelal “afgevoerd” naar de atmosfeer tegen hoge financiële kosten. Deze afvalwarmte kan perfect worden gebruikt door ONI-technologie!

In de kunststoffenbranche kan de warmte van het hydraulische koelcircuit (35 graden) gebruikt worden voor kosteloze verwarming van productiehallen, opslaghallen of kantoren middels verwarming modules of vloerverwarming. 

De periode waarin de warmteterugwinning niet uit het proces komt, bijvoorbeeld tijdens bedrijfssluiting, kan de ONI-centrale uitgerust worden met een kleine elektrische verarming.

ONI_Koeling_Koelsysteem_Energiebesparing

ONI downloads

ONI Energie Efficiëntie
ONI PowerSave

Plastima_ONI_Machinery_Logo.webarchiveWaterkwaliteit

De waterkwaliteit in koelcircuits heeft een doorslaggevende invloed op het energieverbruik efficiëntie, bedrijfs- en procesveiligheid evenals de bedrijfsvoering en onderhoudskosten van productie-installaties, systeemcircuits, en hun componenten! 

De praktijk heeft uitgewezen dat slechte koelwaterkwaliteit de reden is waarom er relatief veel bedrijven te maken hebben met hogere bedrijfs- en onderhoudskosten en in sommige gevallen zelfs te maken hebben met productieverliezen.

Met de gepatenteerde ONI-AquaClean technologie realiseert u de beste weg naar TOP-koelwater kwaliteit. Vaste deeltjes zijn niet meer verifieerbaar. De biologische vervuilende stoffen in het koelwater worden teruggebracht van 100.000 KolonieVormendeEenheden / ml naar ca. 100 KVE / ml, welke zich in een vermindering vertaald van 99,9%! Het proceswater voldoet door deze filtertechniek aan de eisen van drinkwater.

Een ander positief effect is de oxidatie van opgeloste metalen door ozonisatie. Het resultaat is dat oxidatiedelen zijn door ultrafiltratie uit het water worden gefilterd. Door het ultrafijne 0,02µ filter is bijdosering van biocide overbodig en bijdosering van anti-oxidatie middelen aanzienlijk verminderd.


ONI_Koeling_Koelsysteem_Energiebesparing

 

ONI downloads

ONI Aquaclean

Plastima_ONI_Machinery_Logo.webarchiveVentilatiesystemen

Van advies en planning tot professionele installatie en service, Plastima biedt haar industriële klanten alle diensten aan rond het onderwerp “energie-efficiënte systemen” uit één hand!

Het assortiment gaat van eenvoudige ventilatie en ontluchtingssystemen, naar afzuigsystemen voor werkplekken of kamersecties, tot gecontroleerde ventilatie en airconditioning van productiehallen,

ONI's luchttechnische systemen worden gebruikt in de industriegebieden van kunststof- en metaalverwerking, voedsel-, verpakking- en medische technologie. ONI's brede dienstenaanbod biedt een passende oplossing voor bijna elke toepassing met betrekking tot luchtstromen van 500 tot 500.000 kubieke meter per uur.

ONI downloads

ONI Ventilatie Systemen

Plastima_ONI_Machinery_Logo.webarchiveFlow Control

Rhytemper “Verkort de cyclustijd, verbeter kwaliteit, verlaag de kostprijs per eenheid!”

Tempereertechniek van ONI RHYTEMPER is een krachtige temperatuurregelingssysteem voor de kunststofverwerkende industrie die de kostprijs per eenheid aanzienlijk verbeteren. 

De vermindering van de productiekosten is zo toonaangevend dat deze technologie zichzelf binnen de kortste keren terug verdiend. Door het verkorten van cyclustijden, gemiddeld 18% met een maximaal van 40%, kunnen de RHYTEMPER systemen zich in wel één jaar tijd terugverdienen.  Verminderde afvalpercentages en een aanzienlijk vermindering in stroomkosten zullen bijdragen aan een haalbaarheidsstudie.

 

Eta-Control “Verminderd de energiebehoefte van spuitgietmachines!”

De nieuwe Eta-Control technologie van ONI is een ontwikkeling in de optimalisatie van volledig hydraulische spuitgietmachines. Een gecontrolleerd olie-flow-management die zich automatisch en on-demand aanpast aan de energiebehoefte van de machine, vormt de kern van deze technologie.

De machines waar de Eta-control applicatie is geïnstalleerd hebben een gemiddelde energiebesparing van 36% gerealiseerd.


ONI_Koeling_Koelsysteem_Energiebesparing

 

ONI downloads

ONI Rhytemper
ONI Rythemper RHY-T90

Neem contact op over koeling