Labcompounding

  1. Markten
  2. »
  3. R&D
  4. »
  5. Labcompounding

Het compounderen van kunststoffen is het proces waarbij twee of meer polymeermaterialen, alsmede additieven en vulstoffen worden gecombineerd om een nieuw kunststofmateriaal met specifieke eigenschappen te maken. Dit proces wordt gewoonlijk uitgevoerd met gespecialiseerde apparatuur zoals extruders, mixers of kneders.

Het doel van kunststofsamenstelling is een materiaal te maken met specifieke prestatiekenmerken, zoals verbeterde sterkte, verhoogde flexibiliteit of verbeterde weerstand tegen hitte, UV-straling of chemicaliën. Additieven die vaak worden gebruikt bij de samenstelling van kunststoffen zijn vulstoffen, stabilisatoren, kleurstoffen en vlamvertragers.

Bij het compoundingproces worden de polymeerkorrels of -poeders in de extruder of mixer gevoerd, waar ze worden gesmolten en gemengd. Additieven en vulstoffen kunnen in verschillende stadia van het proces worden toegevoegd, afhankelijk van de gewenste eigenschappen van het eindproduct.

Het samenstellen van kunststoffen is een belangrijk onderdeel van de kunststofindustrie, omdat hiermee op maat gemaakte materialen kunnen worden gemaakt die aan specifieke prestatie-eisen voldoen. Deze materialen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, waaronder auto's, de bouw, verpakkingen en medische hulpmiddelen.

gebruikte_R&D_Machine

Labcompounding bij Plastima

Er bestaan ook compounders op kleinere schaal. Deze zijn ideaal voor kleinere productieprocessen. Bij impact is Plastima in staat om ook kleinschalig te compounderen. Compounding op kleine schaal gebeurt met onze premium-mengers. Compounden op grote schaal wordt gedaan met behulp van onze premium-compounders met dubbele schroef en zijvoeding. Het compounderen van kunststoffen is het proces van het nemen van basisch, ruw plastic materiaal en het aanpassen ervan met verschillende additieven om te voldoen aan kleur-, eigenschap- en prestatie-eisen. Labformulering en fysische processen bereiken dit door de nodige additieven en kleur aan de kunststofhars te kammen. 

Plastima_Collin_Machinery_Logo.webarchiveLab compounders

Collin is al sinds de oprichting de benchmark op gebied van apparatuur voor laboratoria en pilot omgevingen. Door zich te focussen op uiterste kwaliteit en duurzaamheid biedt Collin de beste oplossingen voor de ontwikkeling van kunststoffen. 

Sinds 1972 werkt Plastima succesvol samen met de gerenommeerde onderneming Collin Lab & Pilot Solutions. De Bayerische machinefabrikant COLLIN is gespecialiseerd in het ontwikkelen van apparatuur voor kunststof ontwikkeling en richt zich op systemen voor laboratoria en pilot-omgevingen. COLLIN staat bekend om de zeer hoogwaardige, modulaire systemen die garant staan voor de beste kwaliteit, precisie en uiterste reproducability en traceability.

Collin biedt voor het compounderen op lab en pilot schaal een breed assortiment aan gelijklopende dubbelschroefs extruders voor het lagere doorzetbereik, van 200 gram tot ongeveer 80 kg per uur. 

Voor het mengen van compounds levert de fabrikant complete oplossingen met de mogelijkheid voor het doseren van meerdere componenten waaronder granulaat, poeders, vezels en vloeistoffen. Als navolgapparatuur kan gebruik worden gemaakt van kopgranulering of strenggranulering. Ook kan er door middel van direct extrusie direct een folie worden geproduceerd of kan de compounder worden gebruikt in een tandem-opstelling om degradatie van molecuulketens te minimaliseren.

Neem contact op over R&D