Lab-extrusie

  1. Markten
  2. »
  3. R&D
  4. »
  5. Labextrusie

Extrusie in laboratoria is een proces dat in de kunststofindustrie vaak wordt gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe materialen en voor kwaliteitscontrole van bestaande materialen. Lab-extruders zijn kleinere, compactere versies van industriële extruders en zijn speciaal ontworpen voor gebruik in laboratoria.

Bij laboratoriumextrusie wordt ruw kunststofmateriaal in een kleinschalige extruder gevoerd, die het materiaal smelt en vormt tot een specifieke vorm, zoals een film of een staaf. Het geëxtrudeerde product wordt dan geanalyseerd om de fysische en mechanische eigenschappen te evalueren, zoals treksterkte, flexibiliteit en thermische stabiliteit.

Lab-extrusie is een nuttig instrument voor het evalueren van nieuwe materialen en formules, maar ook voor het optimaliseren van de verwerkingsomstandigheden voor bestaande materialen. Door materialen op kleine schaal te testen, kunnen onderzoekers snel een groot aantal verschillende formuleringen en verwerkingscondities evalueren, waardoor ze de meest veelbelovende kandidaten voor verdere ontwikkeling kunnen identificeren.

Daarnaast kan lab-extrusie ook worden gebruikt voor kwaliteitscontrole van eindproducten. Door de verwerkingsomstandigheden na te bootsen die bij de productie van het eindproduct worden gebruikt, kunnen onderzoekers ervoor zorgen dat het product aan de gewenste specificaties voldoet en eventuele problemen in een vroeg stadium van het ontwikkelingsproces opsporen.

gebruikte_R&D_Machine

Lab-extrusie bij Plastima

Er bestaan ook extruders op kleinere schaal. Deze zijn ideaal voor kleinere productieprocessen. Bij impact is Plastima in staat om ook kleinschalig te extruderen. Extruderen op kleine schaal gebeurt met onze premium-extruders.

Het extruderen van kunststoffen is het proces van het nemen van basisch, ruw plastic materiaal en het aanpassen ervan met verschillende additieven om te voldoen aan kleur-, eigenschap- en prestatie-eisen. Labformulering en fysische processen bereiken dit door de nodige additieven en kleur aan de kunststofhars te kammen. 

Plastima_Collin_Machinery_Logo.webarchiveLab-extruders

Collin is al sinds de oprichting de benchmark op gebied van apparatuur voor laboratoria en pilot omgevingen. Door zich te focussen op uiterste kwaliteit en duurzaamheid biedt Collin de beste oplossingen voor de ontwikkeling van kunststoffen. 

Sinds 1972 werkt Plastima succesvol samen met de gerenommeerde onderneming Collin Lab & Pilot Solutions. De Bayerische machinefabrikant COLLIN is gespecialiseerd in het ontwikkelen van apparatuur voor kunststof ontwikkeling en richt zich op systemen voor laboratoria en pilot-omgevingen. COLLIN staat bekend om de zeer hoogwaardige, modulaire systemen die garant staan voor de beste kwaliteit, precisie en uiterste reproducability en traceability.

Collin biedt voor het extruderen op lab en pilot schaal een breed assortiment aan gelijklopende enkelschroefs extruders voor het lagere doorzetbereik, van 200 gram tot ongeveer 80 kg per uur. 

Met het hoofdkantoor in de Beierse stad Maitenbeth, ontwikkelt COLLIN intelligente piloot- en laboratoriumlijnen in een modulair systeem voor zowel kunststofverwerkende bedrijven als onderzoeksinstituten. Het door de eigenaar geleide bedrijf bestaat al meer dan 45 jaar en stelt als premiumleverancier wereldwijde technische en kwalitatieve normen. Collin-oplossingen worden gebruikt voor de ontwikkeling en productie van kunststofproducten, materiaalanalyse, testseries tot piloottests die opschaling naar productieschaal mogelijk maken.

Als onderdeel van de productlijnen Teach Line, Lab Line, Pilot Line, Medical Line en Polytest Line ontwikkelt Collin individuele oplossingen – plaatpersen, walsenmolens, kalenders, extruders, compounders, mono- of coëxtrusielijnen, drukfiltertests, reometers of optische inspectiesystemen. Materiaalproducenten, bereidingsbedrijven, filmfabrikanten, bedrijven in de medische, farmaceutische en industriële sector, universiteiten, laboratoria en onderzoeksinstituten rekenen op Collin. Plastima voorziet u niet alleen in de juiste Collin-machine, maar ook in service en/of onderhoud!

Neem contact op over R&D