Materiaalontwikkeling

 1. Markten
 2. »
 3. R&D
 4. »
 5. Materiaalontwikkeling

De kunststofindustrie heeft de afgelopen jaren in hoog tempo nieuwe materialen ontwikkeld, zowel om tegemoet te komen aan de veranderende vraag van de consument als om de milieuproblematiek aan te pakken. Hier volgen enkele voorbeelden van materiaalontwikkelingen in de kunststofindustrie:

1. Biologisch afbreekbare kunststoffen: Door de groeiende bezorgdheid over de vervuiling door plastic afval zijn biologisch afbreekbare kunststoffen steeds populairder geworden. Deze kunststoffen zijn ontworpen om na verloop van tijd af te breken, hetzij door compostering, hetzij door blootstelling aan natuurlijke elementen zoals zonlicht en water. 

2. Gerecycleerde kunststoffen: Een andere manier waarop de kunststoffenindustrie milieuproblemen aanpakt, is door nieuwe materialen te ontwikkelen die gemaakt zijn van gerecycleerde kunststoffen. Dit kan plastic na gebruik zijn, zoals waterflessen, maar ook industrieel afval van productieprocessen. 

3. Hoogwaardige kunststoffen: Naast materialen die milieuvriendelijker zijn, ontwikkelt de kunststofindustrie ook nieuwe materialen met betere prestatiekenmerken. Sommige kunststoffen zijn nu bijvoorbeeld bestand tegen extreme temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in de luchtvaart of de auto-industrie.

4. Slimme kunststoffen: Ten slotte onderzoekt de kunststoffenindustrie ook het gebruik van "slimme" kunststoffen die kunnen reageren op veranderingen in hun omgeving. Hierbij valt te denken aan materialen die van kleur of vorm veranderen als reactie op temperatuur of vocht, of aan kunststoffen die veranderingen in druk of pH-waarde kunnen detecteren en daarop kunnen reageren.

gebruikte_R&D_Machine

Materiaalontwikkeling bij Plastima

Plastima_Collin_Machinery_Logo.webarchiveMateriaalontwikkeling

Kunststof is een materiaal dat zich door de jaren heen constant heeft ontwikkeld. Nu meer dan ooit is de doorontwikkeling van kunststoffen zeer belangrijk om eigenschappen te kunnen verbeteren en oplossingen te vinden voor ecologische vraagstukken. 
Voor de specialisatie R&D werkt Plastima exclusief samen met het gerenommeerde bedrijf Collin Lab & Pilot Solutions. Collin is al sinds de oprichting de benchmark op gebied van apparatuur voor laboratoria en pilot omgevingen. Door zich te focussen op uiterste kwaliteit en duurzaamheid biedt Collin de beste oplossingen voor de ontwikkeling van kunststoffen. 
 
Sinds 1972 werkt Plastima succesvol samen met de gerenommeerde onderneming Collin Lab & Pilot Solutions. De Bayerische machinefabrikant COLLIN is gespecialiseerd in het ontwikkelen van apparatuur voor kunststof ontwikkeling en richt zich op systemen voor laboratoria en pilot-omgevingen. COLLIN staat bekend om de zeer hoogwaardige, modulaire systemen die garant staan voor de beste kwaliteit, precisie en uiterste reproducability en traceability.
 
Collin biedt voor materiaalontwikkeling een breed assortiment aan apparatuur:
 • Extrusielijnen voor de productie van sheets, mono- en multilaag vlakfolie, blaasfolie en stretch films.
 • Extrusielijnen voor het produceren van filamenten voor 3D-printing of voor granulering.
 • Extrusielijnen voor tape, monofilament of multifilament verstrekking.
 • Compounding apparatuur voor het mengen van compounds.
 • Persen voor de productie van bijvoorbeeld kleursamples of membranen.
 • Walswerken voor het mengen van batches van onder meer elastomeren.
 • Testapparatuur voor het meten van materiaaleigenschappen zoals viscositeit, polymeer samenstelling of verontreiniging. 

Neem contact op over R&D