Granulering

  1. Markten
  2. »
  3. Recycling
  4. »
  5. Granulering

Granulering is een proces dat wordt gebruikt om kunststofafval of harskorrels om te zetten in kleine korrels of pellets die kunnen worden gebruikt als grondstof in kunststofproductieprocessen. Het proces omvat het versnipperen of malen van kunststofafval of harskorrels in kleinere stukken, en vervolgens het gebruik van een machine die granulator wordt genoemd om het materiaal in uniforme korrels of pellets te snijden.

De resulterende pellets of korrels zijn beter hanteerbaar en gemakkelijker te vervoeren dan de grotere stukken kunststofafval of harskorrels. Zij kunnen ook gemakkelijker worden gesmolten en tot nieuwe kunststofproducten worden gevormd.

Kunststofgranulatie is een belangrijke stap in de recycling van kunststofafval, omdat het de transformatie van kunststofafval in een waardevolle grondstof mogelijk maakt. De korrels of pellets kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, waardoor de behoefte aan nieuw plastic materiaal afneemt en de hoeveelheid plastic afval die op stortplaatsen of in het milieu terechtkomt, afneemt.

De kwaliteit van de korrels of pellets die door middel van kunststofgranulatie worden geproduceerd is belangrijk, omdat deze van invloed is op de eigenschappen van het uiteindelijke kunststofproduct. De grootte, vorm en samenstelling van de korrels of pellets moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan de eisen van het specifieke kunststofproductieproces waarin zij zullen worden gebruikt.

gebruikte plastic recycling machine

Soorten granulering bij Plastima

Plastima_Tecnova_Machinery_Logo.webarchive

Waterring granulering

Een van de populaire plastic recyclingmachines behoort tot de categorie granulatiesysteem. Het lijnsysteem van de plastic waterring-pelletiseermachine bestaat uit een matrijs, een watercirculatieruimte, een pelletiseermachine, een spoelkanaal, een centrifugale hydro-extractor en een circulerend waterkoelsysteem. 

Granulaat wordt gesmolten en afgevoerd door de extruder, dan afgevoerd door de matrijs. Tijdens het lossen worden plastic materialen gesneden door met hoge snelheid draaiende messen en worden de plastic korrels afgeschud; waarna de korrels worden afgekoeld en door circulerende waterfilm naar de watercirculatieruimte worden afgevoerd. Het gebruik van dit spoelkanaal van het waterring-pelletiseersysteem om plastic pellets naar de centrifugale extractor te transporteren, kan niet alleen de adhesie van de plastic pellets voorkomen, maar werkt ook als een koelproces. 

De plastic korrels zijn over het algemeen rond-plat, cilindrisch of bolvormig. Plastima werkt exclusief samen met Tecnova op dit gebied. Voor vragen rondom Waterring granulering, kunt u ons bereiken via de contactpagina.

Tecnova downloads

Tecnova Granulation

Plastima_Nordson_PPS_Machinery_Logo.webarchiveOnderwater granulering

Onderwater granulering wordt gebruikt voor het pelletiseren van verschillende soorten polymeren, maar zijn vooral ontworpen voor kleverige kunststoffen met een hoge smeltindex. Kunststofsmelt die uit de extruder komt, passeert de matrijsplaat en wordt onmiddellijk door de roterende messen gesneden. Omdat water direct bij de matrijsplaat in contact komt met plastic, is onderwater granulering geschikt voor het pelletiseren van bijna alle soorten polymeren.

Korrels worden overgebracht naar de ontwateringscentrifuge door water in roestvrijstalen buizen. De afmetingen van de ontwateringscentrifuge zijn ontworpen op basis van de doorvoer. Stoomventilator wordt gebruikt voor het afvoeren van de vochtige lucht in de centrifugaalververser die wordt gegenereerd tijdens het ontwateren

Dankzij de pelletiseertechnologie van onderwater granulering worden continu korrels van dezelfde grootte en dezelfde vorm gesneden. Hoeveelheid, diameter en geometrie van gaten op de matrijsplaat worden gekozen op basis van het type kunststof en doorvoer. Voor vragen rondom onderwater granulering, staat Plastima altijd voor u klaar!

Neem contact op over recycling