1. Plastima nieuws
  2. »
  3. Kunststoffen in de automotive sector

Het belang van kunststof in de Automotive sector

Woman driving in car

    In deze blog verkennen we de impact en het belang van de kunststofindustrie in de productie van de automotive sector. Kunststoffen zijn cruciaal voor de productie van voertuigen; een groot deel van de onderdelen, dashboards, knoppen, kabels en andere veiligheidsmaatregelen worden gefabriceerd uit verschillende soorten kunststoffen. 

 
De ongeziene held

Terwijl de aandacht vaak uitgaat naar de coole technische snufjes en prachtige ontwerpen, zijn het juist de kunststoffen die stilletjes de revolutie in veiligheid en design leiden. Ze vormen de essentiële bouwstenen die de grenzen van wat mogelijk is verleggen. Het is fascinerend hoe deze materialen zoveel impact kunnen hebben zonder dat velen het direct opmerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dashboard met vele knoppen, bekabeling en displays die vaak uit kunststoffen vervaardigd worden.

 

Mercedes_Amg_Plastic_Bumper_Production

Grote onderdelen, zoals de voorbumper, worden vaak uit één stuk kunststof gemaakt. 

 

Een kwestie van prestatie en gewicht 
In het samenspel tussen ontwerp en bruikbaarheid staat het gewicht verminderen o.a. centraal. Kunststoffen bieden niet alleen ontwerpers de vrijheid om vrije vormen te ontwerpen uit kunststof, maar ze tillen ook de functies en prestaties van bruikbare onderdelen naar een hoger niveau. 

BLOG_Automotive_Voorwerp

De iconische BMW-nieren, vervaardigd uit een Acrylonitril-Butadieen-Styreen (ABS)  kunststof

 

Het vermogen van kunststoffen om lichter te zijn dan traditionele materialen is niet alleen een technologische prestatie, maar ook een stap in de richting van een meer duurzame toekomst. Door grote onderdelen, zoals de motorcover of bumpers, in moderne auto's van kunststof te vervaardigen worden aanzienlijke gewichtsbesparingen gerealiseerd. 

 

BLOG_Automotive_Binnen_kant

Een motorcover, gefabriceert uit Polyproyleen (PP)

 

Veiligheid getransformeerd

Veiligheid is tegenwoordig veel meer dan alleen het toevoegen van extra set airbags of het versterken van het chassis. Het draait nu om het slim ontwerpen van materialen die niet alleen energie kunnen absorberen, maar ons ook op manieren kunnen beschermen die voorheen ondenkbaar waren. Denk hierbij aan veiligheidssystemen als Adaptive Cruise Control, Automatic Emergency Braking en Forward Collision Warning System. Deze uit kunststof vervaardigde systemen hebben tot nu toe talloze ongelukken weten te voorkomen en daarmee duizenden levens bespaard. 

 

Audi_Automotive-sensors


Hergebruik van kunststof in nieuw voertuigen

Terwijl de wereld vooruitkijkt naar elektrische motoren en zelf-rijdende technologieën, is het de revolutie van kunststoffen die de ware transformatie van de automobiel-sector voedt. Kunststoffen bieden potentieel voor recycling en hergebruik, wat een kernaspect is van de circulaire economie. Door kunststof  materialen uit oude auto's te recyclen en opnieuw te gebruiken in nieuwe voertuigen, worden de materiaalbehoefte en het afval verminderd. Sommige bedrijven zoals BMW, Peugeot en Citroën ontwikkelen reeds methoden om kunststof onderdelen aan het einde van hun levenscyclus te verzamelen, te sorteren en te hergebruiken in nieuwe voertuigen. 

 

BMW_i3_Interior

Het interieur van de BMW i3 is volledig gemaakt van gerecyclede materialen

 

Tot slot

Kunststoffen zijn als de verf op het canvas van de auto-industrie; het een kan niet zonder het ander. Ze zijn de reden waardoor de auto's van morgen er niet alleen futuristisch uitzien, maar ook efficiënter en veiliger zijn dan ooit tevoren zullen worden. Met kunststoffen aan boord is de weg naar vooruitgang eindeloos, waarbij elke bocht een nieuwe kans biedt om de grenzen van wat mogelijk is te verleggen. Het is de magie van kunststoffen die de auto-sector uitdaagt om te blijven streven naar een wereld waar design en functionaliteit samenkomen, en waar onze verbeelding de enige beperking is.

 

Plastima_Service_Bus_detail_klein

Close-up van de Plastima Servicebus koplamp, geproduceerd uit kunststof

 

Waar verhalen en marketing samenkomen, zijn het juist deze onopgemerkte helden die een essentiële rol spelen als drijvende krachten van vernieuwing. Kunststoffen, in al hun bescheiden glorie, vormen niet alleen de toekomst van auto's; ze tonen aan dat de grootste veranderingen vaak beginnen met het herdefiniëren van het alledaagse.

 

Heeft u vragen aan Plastima?