1. Plastima nieuws
  2. »
  3. Servo hydraulisch vs elektrisch

Elektrisch betekent niet altijd efficiënter!

    In deze blog gaan we dieper in op hoe onze partner in spuitgietmachines, Dr.Boy GmbH & Co KG, zijn kennis over aandrijftechnologieën deelt met de markt.

In de wereld van spuitgietmachines is vooruitgang onvermijdelijk, en vaak wordt de toekomst voorgesteld als volledig elektrisch. Veel mensen denken dat elektrificatie de ultieme vorm van technologische evolutie is. Dit heeft geleid tot een misverstand: dat elektrische machines altijd efficiënter en duurzamer zijn dan machines met servoaandrijving op hydrauliek, vanwege hun moderne uitstraling.

 
Een andere pad in de wereld van technologie?

Het bedrijf Dr.Boy GmbH & Co KG, een gerenommeerde partner in micro-, verticale-, horizontale- en 2-componenten spuitgietmachines. In tegenstelling tot de trend in de industrie, die snel overschakelde naar elektrische technologie, heeft BOY vastgehouden aan servo-hydraulica om efficiëntie te behouden. Deze keuze is niet gebaseerd op nostalgie of weerstand tegen verandering, maar op een goed begrip van de echte behoeften van de industrie en de groeiende vraag naar energie-efficiëntie in de markt. 

 

BOY_Monteren_Foto

Hierboven ziet u  een matrijswissel op een BOY XS

 

Energie-efficiënte productie is altijd een centrale focus geweest voor BOY. Ze introduceerden servo-hydraulische pompaandrijvingen voor alle machines in de E-serie in 2008, waarmee ze pioniers waren in de markt. Bovendien zijn alle machines in de E-serie uitgerust met een energiemonitor en een energie-analysetool. Die gebruikers ondersteunen bij het optimaliseren van hun machine voor maximale energie-efficiëntie. Deze voortdurende toewijding aan energiebesparing onderstreept de inzet van BOY voor duurzame productiepraktijken.

 

Servo-hydraulische efficiëntie in een elektrische wereld
Dr. Boy blijft servo-hydraulische technologie ontwikkelen en verdedigen omdat dit aantoont dat elektrische technologie niet altijd superieur is. Onderzoek dat vaak over het hoofd wordt gezien vanwege de nadruk op elektrische technologie. Hier laat zien dat servo-hydraulische machines niet alleen kunnen meekomen met elektrische modellen, maar in vele gevallen zelfs efficiënter en duurzamer is.
 
 
 

BOY_Servo_Hydraulic_Fully_Electric

 

In een servo-hydraulische machine is er maar één omvormer nodig, en deze regelt alle verschillende bewegingen zoals schroefbewegingen, injectiebewegingen, enzovoort. Deze enkele omvormer verbruikt meestal ongeveer 100-150 W aan stroom. Aan de andere kant, bij volledig elektrische machines, heeft elke bewegingsas zijn eigen aandrijving en omvormer nodig. Voor een standaardmachine (zonder extra functies zoals kerntrekken) zijn er vijf van deze omvormers nodig voor de basisbewegingen, wat resulteert in een totaal stroomverbruik van 500-750 W. Als de machine ook kerntrekkers heeft, zijn er nog meer omvormers nodig, wat het stroomverbruik verder verhoogt.

 

Voorbij de glanzende brochures en het belang van echte data
Wat deze onderzoeken aantonen, is dat we de efficiëntie van een machine niet alleen kunnen beoordelen op basis van de gebruikte energiebron, maar ook op hoe goed ze presteren in de echte wereld. In situaties waar machines onder hoge druk moeten werken en lange uren draaien, heeft de servo-hydraulische technologie van Dr. Boy herhaaldelijk haar waarde bewezen.

BOY_movements_Differents

Hierboven ziet u een vergelijking van de energiestroom en het rendement (η) tussen servo-hydraulische en volledig elektrische machines. 

 

In beide gevallen is energie nodig om de sluitkracht te creëren. Als we het kniehefboomsysteem van een volledig elektrische spuitgietmachine vergelijken met het klemsysteem van BOY, is er geen groot verschil in de energie die nodig is om de sluitkracht te behouden. Beide systemen kunnen de sluitkracht vasthouden zonder actief energie toe te voegen, dus ze zijn allebei passief.

 

BOY's uitdaging aan technologische assumpties

Het doorbreken van het misverstand over elektrische machines gaat verder dan alleen technische details; het vraagt ons om onze vooroordelen te herzien en onze ideeën over wat modern en ouderwets is te heroverwegen. Dr. Boy moedigt ons aan om niet alleen te focussen op wat nieuw is, maar ook op wat echt beter is - voor onze fabrieken, onze planeet en de toekomst die we samen opbouwen.

 

BOY_Fabriek

 

Servo-hydraulische machines hebben doorgaans een lagere basisbelasting dan volledig elektrische machines. Aan de andere kant presteren volledig elektrische machines meestal beter bij het omzetten van elektrische energie in bewegingsenergie. Welk effect belangrijker is, hangt voornamelijk af van het specifieke productieproces of het object dat wordt geproduceerd.

 

BOY_80_E_SHOW

 

Voor spuitgietprocessen met een lage tot gemiddelde materiaaldoorvoer zijn servo-hydraulische spuitgietmachines efficiënter. Uit metingen blijkt dat het totale energieverbruik van de BOY 25 E/BOY 35 E typen machines meestal rond de 1000-1200 W ligt, wat realistisch is. Bij volledig elektrische machines met een lage tot gemiddelde materiaaldoorvoer is er vooral sprake van een constante basisbelasting, ongeacht het proces. Over het algemeen presteren servo-hydraulische machines beter in termen van totale energie-efficiëntie. Dit kan nog verder verbeterd worden door het gebruik van EconFluid hydraulische olie en EconPlast® plastificeercilinders.

 

BOY's Conclusie:

Het energiezuinigste aandrijfconcept hangt af van het specifieke proces. Geen enkel aandrijfconcept is fundamenteel beter. Servo-hydraulische machines zijn efficiënter bij lage tot gemiddelde materiaaldoorvoer, vooral tot 1250 kN klemkracht. De keuze van BOY voor servo-hydraulische technologie toont aan dat ware vooruitgang draait om wat werkt en waarde toevoegt, ongeacht oppervlakkige trends. Dit is echte vooruitgang.

 

Heeft u vragen over Dr. Boy?